Mattias 070-206 61 73
mattias@mnskogstjanst.se
malin 070-817 00 75
malin@mnskogstjanst.se
Besök Vallens Lantbruk på Facebook!Besök Vallens Lantbruk på Instagram!Besök Vallens Lantbruks Hemsida!
Ramselevallen ligger i nordvästra Ångermanland, en by med cirka 25 invånare och hit flyttade vi vintern 2012 i 25 minusgrader.
Vi är Malin, Mattias och 2 barn.

Vi började vår resa med några kvigor, vi ville hålla öppet runt gården och ordna eget kött.
Nu känner vi att vi kan kalla oss bönder, ett 60 tal nöt finns på gården och ett 20 tal kalvar ser dagens ljus varje vår.

För eget bruk håller vi även grisar, höns och ankor.

I första hand så skaffade vi djuren för att hålla öppet och hålla oss själva med kött.

Men idag är det rätt många köttlådor som går ut till er som kunder.

Våra djur äter enbart gräs och annat som växer i våra hagar. De betar under barmarksperioden som är cirka 5 månader och de resterande 7 så utfodrar vi dem med gräs som vi skördat i området.  Det gör att de växer långsammare än i industrin men ger ett smakrikt och fint kött som efter hängmörning blir otroligt mört och gott.

Våra djur går utomhus året runt och vi försöker att göra betessäsången så lång som möjligt. Men vinter och snö är något vi måste anpassa oss til och under den perioden har djuren en ligghall där det är torrt och vindstilla att ligga mellan måltiderna.

Vår dröm är att det här en dag är vårt hela levebröd.
I den stora drömmen gömmer sig flera mindre, några mjölkkor för husbehov, en körhäst för skog och åker, bin för honung, vax och pollinering, egen förädling av produkter, gårdsförsäljning och en hel del annat.
Ska man vara realistisk så kommer vi två nog inte att hinna med allt detta om vi inte blir 200 år men det är härligt att drömma. ????

För tillfället försöker vi att hitta en lösning mellan frigående höns och odling för husbehov. Det är en rätt svår kombination och en utmaning om det ska ske på samma plats men vi ska hitta ett sätt där det går att kombinera.

Lite om oss och välkommen hit om ni har vägarna förbi och vill se hur djuren har det här i byn och på gården.
/Malin & Mattias