Mattias 070-206 61 73
mattias@mnskogstjanst.se
malin 070-817 00 75
malin@mnskogstjanst.se
Besök Vallens Lantbruk på Facebook!Besök Vallens Lantbruk på Instagram!Besök Vallens Lantbruks Hemsida!
Ramselevallen ligger i nordvästra Ångermanland, en by med cirka 25 invånare och hit flyttade vi vintern 2012 i 25 minusgrader.
Vi är Malin, Mattias och 2 barn.

Vi började vår resa som bönder med några kvigor, vi ville hålla öppet runt gården och ordna eget kött.
Än om vi fortfarande kan kalla oss månskensbönder så finns på gården idag, kor, får, grisar och höns.

Vi brukar säga att vi har djuren för vår självförsörjning och säljer av överskottet.
Det blir en hel del överskott av främst lamm och nöt men även gris ibland och kultingar för andra som vill producera eget.

Våra djur äter främst gräs (nöt och lamm enbart gräs) och vi har lantrasfår och linderödssvin. Det gör att de växer långsammare än i industrin men ger ett smakrikt och fint kött som efter hängmörning blir otroligt mört.

Man kan säga att vi har ett motto som säger att ”djuren ska leva naturligt”, de vistas ute året runt, vi försöker förlänga betessäsongen eftersom och grisarna kan alltid köra trynet i jorden även om tjälen säger ifrån ibland.

Vår dröm är att det här en dag är vårt hela levebröd.
I den stora drömmen gömmer sig flera mindre, några mjölkkor för husbehov, en körhäst för skog och åker, bin för honung, vax och pollinering, egen förädling av produkter, gårdsförsäljning och en hel del annat.
Ska man vara realistisk så kommer vi två nog inte att hinna med allt detta om vi inte blir 200 år men det är härligt att drömma. ????

För tillfället försöker vi att hitta en lösning mellan frigående höns och odling för husbehov. Det är en rätt svår kombination och en utmaning om det ska ske på samma plats men vi ska hitta ett sätt där det går att kombinera.

Lite om oss och välkommen hit om ni har vägarna förbi och vill se hur djuren har det här i byn och på gården.
/Mallin & Mattias