Jonne & Anki 070-309 99 87
0623jonne@telia.com
Besök Vangede Highland på Facebook!
Vangede Highland, som vi kallar vår gård, ligger i norra infarten till Ramsele. Vi bor på ovansidan Vangede, som fått sitt namn av Vangforsen som förr var en kraftfull fors.

Vi köpte gården 1995, och började med djur 2005. Som ett helt privat ” projekt” och första året med lånade djur, och för att hålla en del av nipan öppen.
Har alltid beundrat rasen och drömt om att nån gång, kunna hålla några egna. När jag frågade Torsten Laxvik, hur dom funkade, och om dom krävde mycket tid, så sa han ” du får låna mina och testa i sommar”Och efter moget övervägande, och rådslag, slog vi till, och på den vägen är det.

Med 4 Highland Cattle kvigor, inköpta från Nämforsens Nipkor började vi våren 2006 bygga vår egen besättning, som idag består av ca 35-40 djur. Nipan har också utvecklats.Från att 2005 vara helt beskogad med grova granar mm, har vi , med hjälp av vänliga grannar som upplåtit sin mark, avverkat och röjt ca 15 ha. Stängslat och inhägnat ca 50 ha, med egen sandstrand ( vita sand), egen Ö ( storön) , och svalkande storskog, och allt inramat av branta nipor . Och Faxälven som en naturlig gräns i söder.

Ett paradis för en kossa. Där betar dom ifrån Maj- Oktober. Vintern tillbringar dom på andra sidan 331.an, och i anslutning till gården. Ligghallar och foderhäckar är det som gäller i den generösa vinterhagen. Enbart hö/ensilage vintertid.

Highland Cattle, är den lättaste köttrasen, perfekt i känsliga nipor. Fantastisk på att beta sly och löv, och med ett trevligt lynne, om man lär känna dom. Reserverade och avvaktande, vilket kan uppfattas som ” vilda”. Men man får dom kor man förtjänar. Och en highland utan horn, är ingen highland, så dom får dom naturligtvis behålla.

Våra har namn och kammas och borstas ofta, och Berta, Alfons morsa, Cibell,Bella,Cindy,Vitlugg,Dorina, Daisy m fl gillar skarp att bli ryktade. Och stannar vi bilen, så tittar dom upp. Ropar jag då kooossssoorna, i lämplig falcett, så kommer 35 hår/hornbollar rullande över marken och till husse direkt.Då vankas flytt till ny hage, eller möjligen en limpskiva, och det vill ingen Highländare missa.

Vi har idag ca 15 kor och dom kalvar from böjan på April. Enkla kalvningar,friska djur. Vi håller egen Avelstjur.Just nu Frej, från Örbackens Höglandsboskap, Trollhättan, som bytte av Anakin i somras..En stor svart, lugn kille, som gillar att bli borstad.Anakin tjänstgjorde i 4- år, och har gett fina kraftiga avkommor. Frejs första kull, blir J-kullen och i April /Maj vet vi om han hade nåt ” krut i ballan”
Ett fantastiskt kött som är Eu- Ekologiskt, och även om vi inte ingått i Norrbete förrän nu, så har vi alltid följt Norrbetes regler. Vi slaktar naturligtvis på Rafnaslakt, och säljer enl Norrbetes koncept , i 10 resp 20 kilos lådor . Vi säljer även några livdjur per år, till intresserade.